Ο Παναγιώτης Καλαϊτζής έχει διδακτορικό δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο του Μαίρυλαντ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στον τομέα της Μοριακής & Κυτταρικής Βιολογίας και κατέχει την θέση του Συντονιστή Σπουδών & Ερευνας στο Τμήμα Γενετικής & Βιοτεχνολογίας Οπωροκηπευτικών στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων και είναι επίσης Διευθυντής του Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας & Βιοτεχνολογίας. Το ΜΑΙΧ είναι ένα από τα Ιδρυματικά Ινστιτούτα του διεθνούς οργανισμού στο οποίο ανήκει, το ICAMAS (Διεθνές Κέντρο για Προχωρημένες Μεσογειακές Αγρονομικές Σπουδές), ένας Διακρατικός Οργανισμός.
Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα εστιάζονται στον χαρακτηρισμό της φυσιολογικής σημασίας γονιδίων που εμπλέκονται στην βιοσύνθεση των γλυκοπρωτεινών του κυτταρικού τοιχώματος όπως οι υδροξυλάσες 4 της προλίνης και οι Αραβινογαλακτάνες πρωτεΐνες και συγκεκριμένα σε αναπτυξιακά προγράμματα όπως η ωρίμανση του καρπού, η αποκοπή και η αβιοτική καταπόνηση όπως η αλατότητα στην ελιά. Επιπρόσθετα, η ερευνητική ομάδα έχει εκτεταμένη εμπειρία στην αυθεντικότητα και ιχνηλασιμότητα επεξεργασμένων τροφίμων όπως το ελαιόλαδο και πρόσφατα το κρασί χρησιμοποιώντας προσεγγίσεις με αναλυτικό στόχο το DNA και μοριακούς δείκτες όπως τα SNPs.
Έχει ως κύριος συγγραφέας ή συν-συγγραφέας σε περισσότερες από 50 δημοσιεύσεις και συμμετείχε σε περισσότερα από 25 Ευρωπαϊκά και Εθνικά ερευνητικά και αναπτυξιακά προγράμματα. Έχει ως κύριος συγγραφέας ή συν-συγγραφέας 10 δημοσιεύσεις στην γενετική, μοριακή βιολογία και φυσιολογία της ελιάς και 11 δημοσιεύσεις στην αυθεντικότητα του ελαιολάδου.