loader

Image

Δρ. Στέλιος Κουρής

title
Καθηγητής Φυσικής των Λέιζερ & Εφαρμογών στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών & Συν. μέλος ΔΕΠ με το Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής του Ίδρυματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΕΧΜΗ/

Ο Στέλιος Κουρής αποφοίτησε το 1976 από την Ιωνίδειο Πρότυπο Σχολή Πειραιά και έλαβε το πτυχίο Φυσικής από το Τμήμα Φυσικής του ΕΚΠΑ το 1980, και το Διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο Paul Sabatier της Τουλούζης (Γαλλία) το 1984, όντας υπότροφος της Γαλλικής Κυβέρνησης. Μετά την εκπλήρωση της 2-ετους στρατιωτικής του θητείας, έκανε μεταδιδακτορικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Paul Sabatier της Τουλούζης, ως υπότροφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην συνέχεια εργάστηκε στα Κεντρικά Ερευνητικά Εργαστήρια της GTE Sylvania (σήμερα Osram Sylvania) στην Βοστώνη (ΗΠΑ), ως υπότροφος του ΝΑΤΟ. Στη συνέχεια, υπηρέτησε ως Επισκέπτης Καθηγητής (ΠΔ 407) και Εντεταλμένος Επίκουρος και Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και ως συμβασιούχος Ερευνητής στο Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής & Λέιζερ (ΙΗΔΛ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου το 1993 εκλέχτηκε Ερευνητής Γ, και το 1997 Ερευνητής Β. Το 2000 εκλέχτηκε Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών, και το 2004 Καθηγητής της Φυσικής και των Εφαρμογών των Λέιζερ. Από το 2000 είναι συνεργαζόμενο μέλος ΔΕΠ με το Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής (ΙΕΧΜΗ) του ΙΤΕ στην Πάτρα. 

Η ερευνητική δραστηριότητα του Σ. Κουρή και της ομάδας του αφορά:

  1. - μελέτες της φυσικής, των μηχανισμών γένεσης και της δυναμικής χρονικής εξέλιξης της μη γραμμικής οπτικής απόκρισης και των μη γραμμικών οπτικών ιδιοτήτων προηγμένων φωτονικών υλικών, όπως π.χ.: fullerenes & derivatives, nanoparticles, photonic polymers, hybrid & organic materials, PAH, 2D materials, graphenes, functionalized graphene & derivatives, silicenes, etc.) σε χρονικές κλίμακες από μερικά milliseconds (10-3 s ) μέχρι λίγα femtoseconds (10-15 s).

  2. - ποικίλες φασματοσκοπίες λέιζερ (atomic and molecular multiphoton ionization spectroscopy, time-of-flight-laser spectroscopy, coherent Raman spectroscopy, Laser Induced Fluorescence, etc.)

  3. - φυσική και διαγνωστική πλάσματος, φυσική των ηλεκτρικών εκκενώσεων 

  4. - δημιουργία πλάσματος με λέιζερ και χρήση του για αναλυτικές εφαρμογές στο περιβάλλον, την μεταλλουργία, την διαγνωστική της καύσης (combustion), στην επεξεργασία επιφανειών υλικών, κλπ.

  5. - την ανάπτυξη νέων τεχνικών με χρήση λέιζερ για τον έλεγχο της αυθεντικότητας και της νοθείας τροφίμων (π.χ. ελαιόλαδο, μέλι, γάλα) σε συνδυασμό με προηγμένες τεχνικές μηχανικής εκμάθησης. 

Το ερευνητικό έργο του περιλαμβάνει περισσότερες από 190 πρωτότυπες ερευνητικές εργασίες σε διεθνή έγκριτα περιοδικά και έχει σημαντική διεθνή αναγνώριση έχοντας λάβει >5000 ετεροαναφορές, με h-index 38. Έχει συντονίσει/συμμετάσχει σε πολλά ευρωπαϊκά και εθνικά ανταγωνιστικά προγράμματα ενώ έχει αναπτύξει πολλές διεθνείς συνεργασίες με πανεπιστήμια του εξωτερικού. Περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Non-Linear Optics and Laser Applications Laboratory (NLOLA Lab): http://nam.wpnet.upatras.gr/ 

 

shape

Η Εμβληματική Δράση "Οι δρόμοι της Ελιάς" χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους μέσω του
Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας